CV ketel 2021

Ouderwetse CV-ketels moeten weg!

Vanaf 2021 worden oude cv-ketels verboden. Vanaf nu zullen we dus steeds minder ouderwetse cv-ketels op gas in woningen zien. Jaarlijks worden ruim 00.000 cv-ketels vervangen, die alleen kunnen worden ingeruild voor een nieuw hybride systeem. Dit is een warmtepomp of andere duurzame alternatieven.

Is dit plan haalbaar?
Voorstel om vanaf 2021 alle oude cv-ketels uit te faseren wordt voorgesteld aan de Tweede Kamer. Momenteel gebruikt ruim 90% van alle woningen in Nederland nog oude cv-ketels en Groningen gas. En dit aardgas, het zogenaamde Ggas, raakt langzaam op. Daarom testen onderzoekers of bestaande cv-ketels werken met andere gassen.

 

Heeft u net een cv-ketel gekocht?

Een cv-ketel gaat gemakkelijk 15 jaar mee. Moet het dan vervangen worden? Het antwoord is nee. Bestaande ketels kunnen na 2021 weer pompen en de verplichting geldt alleen voor nieuwe ketels.

Wat is het verschil tussen de nieuwe ketels?
Er zijn verschillende soorten gasketels, zoals HR-ketels, UHR-ketels en HR-ketels. Er zijn ook elektrische boilers die duur zijn in het gebruik en praktisch alleen worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen.

Gesloten systeem

De ketels werken via twee systemen; een open systeem en een gesloten systeem. Het gesloten systeem neemt zuurstof op uit de buitenlucht, dit gebeurt via een aan- en afvoerleiding. Vervolgens gebruikt de ketel de buitenlucht om het gas te verbranden. Bij een gesloten systeem is de ketel aan de onderkant gesloten en aangesloten op de condensafvoer. De HR-ketel is de enige gesloten systeemketel.

Open systeem
Alle andere ketels gebruiken een open systeem. Dit betekent dat de onderkant van de cv-installatie open is en ook de warmtepomp hierop is aangesloten. Met andere woorden, deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht om het water op te warmen tot de basistemperatuur. Deze lucht wordt je huis in gezogen. Het water wordt opgeslagen en opgeslagen totdat het op een andere temperatuur moet worden opgewarmd. Dit betekent dat er geen gas wordt gebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *