groendak

Groene daken hebben de toekomst

Groene daken zijn in opkomst in Nederland. Als je aan groene daken denkt, denk je waarschijnlijk aan daken met zonnepanelen die schone energie kunnen opwekken. En als je aan groene daken denkt, moet je ook echt aan ‘groene daken’ denken. Dit zijn de daken van overwoekerde planten.

Groendaken hebben het grote voordeel dat ze warmte isoleren, kou in de winter voorkomen en warmte in de zomer. Als gevolg hiervan zouden kachels in de winter minder vaak moeten worden ingeschakeld, of in ieder geval op een lagere temperatuur, en airconditioning in de zomer op een lagere stand.

Voordelen van groendaken

Groendaken hebben het grote voordeel dat ze isoleren en het milieu respecteren. Groendakdekkers kiezen voor een beter milieu en de Haagse bevolking zou recentelijk kunnen profiteren door een subsidie ​​aan te vragen. De gemeente Den Haag heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanleg van groene daken, zodat de stadsbewoners kunnen worden beloond voor het verduurzamen van hun woning.

Andere voordelen van groendaken zijn dat deze daken schadelijke deeltjes helpen verminderen. Deze deeltjes kunnen astma, bronchitis en hart- en longaandoeningen veroorzaken. Deeltjes zijn niet alleen schadelijk voor de menselijke gezondheid, maar ook voor bossen, planten, gewassen en zelfs gebouwen.

Een ander voordeel van groene daken is de waterhuishouding. Een groendak voorkomt overlast van regen omdat het tot 50% van het regenwater kan opnemen. Groene daken halen water uit planten en geven het terug aan de atmosfeer. Een ander voordeel is dat de riolering veel minder verstopt raakt. Groene daken kunnen zelfs worden gebruikt om wateroverlast te voorkomen.

 

Groene daken tegen geluidshinder

Daarnaast dragen groene daken ook bij aan geluidshinder, waardoor steden meer groen krijgen, en kunnen daken ook worden gebruikt als terrassen en speeltuinen. Ze kunnen ook dienen als schuilplaats voor onder andere vogels en kleine dieren.

Bedrijven
In Nederland zien we steeds meer groendaken bij bedrijven. Zo tekende de staatssecretaris van Economische Zaken afgelopen september de “Green Deal”. Met deze deal wil de overheid meer groene daken creëren in het bedrijfsleven. In Frankrijk is onlangs een wet aangenomen die commerciële gebouwen verplicht om een ​​dak te bedekken met vegetatie en/of zonnepanelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *